Rådgiver for gründere har blitt gründer sjøl! Følges egne råd?

Jeg har vært rådgiver og veileder for gründere og nytenkende mennesker i sånn omtrentlig et lite tiår. Jobben min har blant annet vært, gjennom samtaler, å gi råd om vei videre, motivere til å gå på videre, i det hele tatt, gi en hjelpende hånd til å komme seg gjennom oppstartstadiet.

Jeg har plukket ut et utvalg av råd som ofte kommer opp i de mange samtaler jeg har med gründer. Jeg anser dette som veistikker i veien for gründer som er ute i den stormen det er å starte bedrift. Det store spørsmålet er; følger jeg egentlig noen av mine egne råd nå som jeg har blitt gründer sjøl? Jeg har startet konsulentfirma jeg nemlig. Det heter Aaram Consulting 🙂 forholdsvis fersk logo avbildet rett under her selvfølgelig 🙂

 

aaram_logo_JPG

 

Logoen er laga av Anna Design i Molde. Anna og jeg jobbet endel ilag når jeg jobbet med oppstarten av hoppid.no ved Fylkeskommunen i 2006 – 2008. Det er viktig med kontakter 😉

Her er rådene mine til gründere, med oppsummering av egen adferd under hvert råd! God lesning 🙂

 • Sørg for at familien din er med deg i tankene dine om oppstart.

Ha! Dette rådet har jeg fulgt til punkt å prikke! Hele familien min, var med meg i mine tanker om oppstart, til og med sønnen min på 15 år var med som mammas støttespiller. Mannen min har vært enestående, og er det fortsatt, for jeg er fortsatt i oppstart. Foreldre har vært topp, mamma kom med blomster når oppstarten var et faktum, hun synes jeg er tøff. Det varmer. Takk for all støtte 🙂

 • Det er tøft å starte egen bedrift. Når tvilen kommer sigende, snakk med noen, kom gjerne til meg, ta en telefon, jeg skal lytte og gi råd.

Eeeeh, her må jeg nok innrømme at jeg sliter litt, tåler spesielt dårlig å være for lenge alene med eget hode, har en tendens til å bli min egen verste fiende, med «Styggen på ryggen» som forteller meg at jeg ikke duger. Jeg jobber med det, men innrømmer at den biten her, vel, den er tøffere enn jeg hadde forutsett. Har også en tendens til å bli innesluttet og veldig stille når tvilen kommer, i stedet for å snakke med noen om det. Når jeg endelig åpner kjeften og prater om det, så letter trykket noe enormt, og jeg fungerer sånn noenlunde normalt igjen. Så dette er et råd jeg står ett hundre prosent inne for, jeg bare innrømmer at det innimellom er vanskelig å følge det.

 • Jobb igjennom hva du skal til med, bruk gjerne Lean Business modellen eller Osterwalder for å få gått gjennom de spørsmål oppstarten trenger at stilles. Jobb med forretningsplanen din! Ta den fram igjen etter en stund i skuffen. Jeg vet dette er tørt arbeid når en ivrer etter å kjøre i gang, men gjør det likevel, du får nyttig gjennomgang av hva du skal starte med, hvordan du skal/bør drive, og det gir en oversikt over økonomien din det nærmeste året.

Ja det var det da… jeg har begynt å jobbe med i verktøyet Lean Business Developer, jeg er til og med sertifisert rådgiver innen dette verktøyet. Men i svarten da! Jeg rekker det jo ikke! Er så mye annet som brenner… Men at det er et viktig verktøy, DET er det! Har fortsatt som ambisjon å jobbe mer med dette for eget firma og ikke bare for andre gründere, men igjen, å sitte på andre siden av bordet som gründer, vel, virkeligheten er litt annerledes. Det var det med å få tiden (og energien) til å strekke til da! Jeg må sette meg en frist for når den skal være på plass tenker jeg vi sier. Jeg er nemlig veldig god på å levere på tidsfrister, så det blir neste steg 😉 fant en god løsning mens jeg skrev innlegg. Jepp!

 • Bruk det lokale virkemiddelapparatet for å få veiledning og hjelp. Få hjelp med det praktiske, som registrering i Brønnøysund, i stedet for å sitte med dette sjøl.

Jeg har samtaler med meg sjøl foran speilet jevnlig…. Ikke så enkelt råd å følge for en som sitter som rådgiver sjøl har jeg merket meg. Jeg har ikke brukt det lokale apparatet i stor utstrekning, jeg har registrert sjøl, selvfølgelig har jeg det, jeg kan dette. Men det er min situasjon som gjør at det er slik. Oppfordrer alle andre til å bruke tilgjengelig virkemiddelapparat! Det er viktig og riktig hjelp å få. Notat til meg selv. Jeg må bli flinkere til å be om hjelp.

 • Bruk regnskapsfirma dersom du ikke kan mye om regnskap.

Jepp! Noe av det første jeg gjorde var å skaffe regnskapsfirma til å ta alt som har med det praktiske med tall å gjøre. Jeg har IKKE tenkt å bruke så mye som en kalori av energi på dette tema, annet enn om det kreves fra meg. Jeg må jo følge med, og kunne akkurat nok til å forstå. Det er viktig. Jeg bruker Sunndal Regnskap, og er veldig godt fornøyd med mitt valg 🙂

 • Gå på relevante etablererkurs som tilbys fra førstelinjetjenesten i ditt område (i Møre og Romsdal har vi hoppid.no som tar seg av dette tilbudet, de tilbyr kurs for gründere, som er gratis eller med en liten egenandel).

Jeg ledet oppstarten av hoppid.no, og var med å utvikle alle de kursene som tilbys gründere i oppstart. Jeg HAR ikke gått på kurs, jeg har utviklet dem, eller jeg har vært vertskap for dem. Eller rettelse; vi kjørte som oftest gjennom kursene som piloter før vi la dem i kurspakken til gründer, og der deltok jeg. Men ikke som gründer, jeg var oppdragsgiver. Jeg har oppdaget at jeg som gründer, egentlig ikke har peiling på min egen situasjon som gründer, så jeg trenger kurs jeg å! Å være rådgiver for gründere, prosjektleder for gründersatsing (hoppid.no), er IKKE ensbetydende med at jeg har de svara JEG trenger for å gjøre min gründerhistorie til den suksessen jeg vil den skal være. JEG TRENGER KURS; og jeg kommer til å melde meg på kurs.

 • Ikke vær redd for å dele! Å stå mutters alene er tøffere enn det å ta steget og dele ideer. Flere sammen gjør i de fleste tilfeller en idé bedre, skaper flere momenter og gir nye muligheter til utvikling.

JAAAA! Den står jeg inne for! Og følger rådet så sant det lar seg gjøre. Jeg jobber best sammen med andre, spesielt i utviklingsfasen, jeg henter energi og motivasjon i det å dele, det gir en arena hvor en kan både gi og få. Dette mener jeg er ekstremt verdifullt. Mulig jeg deler i overkant innimellom, at jeg er naiv på den fronten, men det driter jeg i, heller det enn å sitte alene for å finne opp «kruttet». Forresten blir ikke kruttet noe krutt når jeg sitter alene, så det så! Et godt råd, også til meg sjøl 😉

 • Få en oversikt over oppstartskostnader og søk etablererstipend, enten via lokale kraftfond, eller til Innovasjon Norge om du kvalifiserer til å få stipend der. Sørg for å gi deg en sjøl et økonomisk pusterom for å jobbe mer med det som i oppstarten ikke gir inntekter.

It`s done! Jeg søkte etablerertilskudd og markedsføringstilskudd hos det lokale virkemiddelapparatet, og jeg fikk 30 000,- HURRA!!! Dette er viktige penger som er med å gi meg litt buffer for å følge alle de rådene jeg gir til gründer, som nå er meg sjøl. I Sunndal kommune kan du finne info om dette her.

 • Om du starter opp når du står uten fast jobb, eller er på tur ut av en fast jobb, sjekk rettighetene dine ved oppstart hos NAV. Ta runden med NAV til tross for at dette oppleves vanskelig. Vær stolt over at du har tatt valget og vil bli gründer!

Jau, her gikk jeg på en smell for å si det sånn… Jeg gikk rett fra fast jobb, og ut som gründer i ulent terreng. Det skapte en situasjon som ikke er helt kompatibel med NAV. Skulle jeg hatt rett på støtte i oppstart fra NAV, så skulle jeg ha vært arbeidsledig i 3 måneder før jeg kunne søkt om å beholde dagpenger under etablering. Akkurat det fant jeg ut av for sent. Jeg gikk rett på og startet opp på grunn av ventende oppdrag. I realiteten har jeg nå oppdrag tilsvarende i overkant av 35 % arbeidsmengde. Hadde jeg handlet annerledes om jeg hadde visst om retningslinjene til NAV?? Jeg tror ikke det, og i skrivende stund lar jeg det hele være, og bruker heller all min energi på å skaffe nye oppdrag. Det er mulig jeg kunne hatt rett på noe i NAV, men jeg velger å ha full fokus på oppstarten istedet for å ta de rundene det vil bli, siden dette ikke har gått helt etter de retningslinjer NAV bruker. Iallefall er det slik jeg tenker nå når jeg skriver dette. Det er rett for meg, akkurat nå, men uansett, sjekk rettighetene dine hos NAV!! Gjerne før det er for sent… anbefaler ikke å følge mitt eksempel på dette området 😉

 • Vær nøktern når det gjelder økonomi. Ikke skaff deg firmabil som første punkt i oppstarten. Sett en realistisk lønn på deg sjøl, det kan til og med være du må vente noen måneder før du har mulighet for å ta deg ut lønn. Er du klar for det, og fortsatt motivert, kjør på!

Jepp! Følges til punkt og prikke! Her har jeg sett eksempler på det motsatte mer enn en gang, så akkurat her er jeg meget bestemt! Jeg tok ikke ut lønn de to første månedene, ligger på et moderat nivå i lønn i skrivende stund, og firmabil, det skal jeg aldri ha! Trenger det ikke. Ferdig snakka! Godt råd! Flink rådgiver ja 😀

 • Nettverk, nettverk, nettverk – bygg relasjoner – vær tilstede på aktuelle arenaer for nye kunder – stå ikke alene – sørg for å ha flinke folk rundt deg. Oppsøk folk du trenger å ha kontakt med, ikke vær sjenert! Du er gründer og du er tøff! «Act like it»!

Har et stoooort og verdifullt nettverk med fantastisk flinke mennesker. Har opparbeidet meg det gjennom tidligere jobber og verv i ulike styrer. Jeg bruker flere av dem, men må innrømme at jeg ikke er så flink som jeg kunne vært. Jeg er flink i å gi råd og veiledning, men opplever meg sjøl som mindre flink til å be om hjelp og råd andre veien. Her må det full skjerpings til! Og når det gjelder nettverking på konferanser og arenaer der en kan møte nye kunder, jeg er for pinglete, jeg er IKKE flink nok… enda! Jeg jobber med saken. Er fortsatt uvant å sitte på andre siden av bordet, som gründer og tilbyder, i stedet for rådgiver og tilrettelegger. Jeg skjønner godt det kan oppleves vanskelig for å si det slik 😉 Men viktig, det er det, og jeg etterstreber å følge dette rådet videre!

 • Ha tro på deg sjøl og ideen din hele veien, det er ditt produkt eller tjeneste. Det som gjør nettopp din idé unik er deg som gründer. La oss innse noe først som sist, det er ikke hver dag det kommer en gründer med en nyskapende ide som revolusjonerer markedet, det du gjør, gjøres ofte av andre, men hva er det som gjør deg unik?

Trua på meg sjøl fungerer for øyeblikket som en berg og dalbane. Hui hvor det går, opp og ned, rundt og omkring, til jeg innimellom blir uvel. Jeg har søvnløse netter på grunn av dette her altså! Hva i all verden er det som gjør meg unik?? JO, jeg er en utviklingsressurs med et stort hjerte for utvikling og nyskaping, med stor sans for endring, av typen Brøytebil. Det som driver meg framover er å legge til rette for nyskaping, å skape nye arenaer/plattformer, med nye momenter og verktøy for å lykkes bedre med nyskaping. Jeg ble kalt brøytebil for første gang i september i fjor, av ei som holdt tale ved åpningen av Aura Kulturhage, som jeg ledet oppstarten av, og fortsatt jobber for og i. Vurderer sterkt å sette tittel Brøytebil på visittkortet mitt, i stedet for daglig leder! Kan det være en start? Dette er et særs ulent terreng å bevege seg i, det å ha trua på seg sjøl og sine produkter. Jeg setter høyt alle de øyeblikkene jeg kjenner en stor tro på det jeg gjør, og kjenner at det jeg gjør er riktig, de gjør at jeg fortsetter framover. Jeg tar vare på de øyeblikkene, og lagrer dem for dagene med «gråvær».

Dette bildet henger på mitt kontor, og er perfekt for å ta en gjennomgang for hvor en er i løypa. Hvor jeg befinner meg i denne trappa avhenger av dagsform 😀

Livet_som_gründer

 

 • Markedsfør deg! Si hvem du er og hva du leverer, sørg for å bli sett og forstått, sørg for at folk velger deg.

Jadda! Hele opplegget med markedsføring har jeg opplevd som mye mer skremmende enn jeg kunne forutsett… Det er så lett å gi råd! Sukk… Når jeg nå opplever å skulle omsette dette i praksis kommer jevnlig spørsmål som; Merkevare? Hva er det for meg? Hvem er jeg? Hvordan vil jeg oppfattes? Kan jeg fikse visittkort med nettadresse uten ferdig nettside? Skal jeg egentlig ha nettside? Hvordan skal den se ut? Hvordan skal bloggen passe med firma? Skal jeg ha Facebook for firma og blogg, eller bare for blogg, eller bare firma? Hva med Instagram? Er det lurt? Må jeg på Twitter? Hva er egentlig Twitter? En ting vet jeg, jeg lager IKKE brosjyre! Ha! Så jeg vet en ting da om ikke annet 😉 Opplevde en tidsavgrenset beslutningsvegring på dette tema, til noen sa at «men jøsses da menneske, sett bare i gang»! Så da gjorde jeg det da. Har fått meg logo og diverse maler, og utarbeidet blogg, og ja, jeg skaffet meg visittkort før nettsiden er ferdig. Må få ut mobilnummer og e-postadresse fant jeg ut. For en lettelse! Å komme seg ut av beslutningsvegringen mener jeg, den var ubehagelig for å si det mildt! Nettsiden kommer ila høsten 😉

 • «Fake it until you make it»! Visualiser målet ditt, og jobb som om du allerede er der. Drit i janteloven! Den største kraften har du i eget hode, og positive tanker gjør underverker.

Fine ord det der; «fake it until you make it». Jeg mener IKKE at en skal fake at en kan gjøre en jobb en overhode ikke kan, bare så det er sagt, det er IKKE greit! Men du må, i øyeblikk av tvil, fake at du har trua. Greia er at jeg kan få til det meste, så lenge jeg har trua. Dette lever jeg etter. Det er viktig for meg. Jeg får energi av å visualisere at jeg har nådd målene mine, jeg vet hvor jeg vil. Jeg vil gjøre en forskjell. Jeg vil levva meir. Jeg vil at andre også skal tørre å levva meir. Akkurat det VEIT jeg! Som resultat forsøker jeg (med ulikt hell innimellom) å drite i Janteloven 😉

 • Ting tar tid! Vær tålmodig! Ikke gi opp fordi om det føles som om ting står bom fast. Det løsner som regel rett rundt den der forferdelige siste svingen som føles så håpløs at du tenker at dette, vel det kan jeg drite i!

Her er det bare å flire høgt! Dette rådet tror jeg nok er det jeg følger dårligst. Å være tålmodig er ikke min sterkeste side akkurat. Jeg har hatt eget firma i 4 måneder nå, og allerede har jeg, flere ganger faktisk, tenkt at dette kan jeg jo bare drite i! Min personlige «styggen på ryggen» roper det til meg straks det blir noen dager med liten aktivitet, eller jeg har noen dager hvor jeg og hodet mitt får operere på egen hånd. Heldigvis er dette tanker kun mine nærmeste får slengt i fleisen når de dukker opp. Jeg er så heldig at jeg har støttespillere som henter meg inn igjen, og sier at nå, nå må du sette en fot i bakken, og telle dager siden oppstart, du har holdt på et millisekund, hva er det du forventer?? Hehe, sier jeg bare, hva jeg forventer, jau, det var det da…

Sånn_er_det_som_gründer

 

Jeg har et sterkt driv, og det driver meg framover. Men det viktigste er nok at jeg ikke er det dugg redd for å mislykkes, for da kan jeg i alle fall si at jeg har prøvd. Å være gründer er min avgjørelse, mitt ansvar, og ting avhenger av meg og min innsats. Eneste begrensning ligger, slik jeg ser det, i meg sjøl og eget hode, så det er bare å gi gass. Null å tape, alt å vinne!

Ordene til venstre synes jeg er en fin påminnelse til meg sjøl når det butter litt imot 🙂

 

Jeg oppsummerer rådene jeg gir til andre gründere som relevante, også etter gjennomgang av egen adferd satt i sammenheng med egne råd 😉 Jeg kommer fortsatt til å gi råd, tilpasset hver eneste unike og fantastiske gründer. Jeg simpelthen digger gründere, jeg bare må jobbe litt med å digge meg sjøl som gründer 😉

Malene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *